Rapport från vår föreläsningskväll 121111

11 nov 2012

Vi inledde kvällen med att lyssna till Ann-Charlotte Cardier som berättade om ASVH´s projekt "Helhetsgrepp Unghäst". Hon presenterade mycket matnyttig information och gav en såväl bred som fördjupande bild av unghästens framtid i Sverige. Det presenterades spännande idéer och instrument för framtidens hästutveckling. Vi hoppas att snart kunna följa fortsättningen av dessa idéers utveckling. En plats att börja se hur man ser på unghästens utveckling är här : http://www.asvhvast.se/

Ann-Charlotte Cardier

 

Kvällen gick sedan vidare med att Anna Wessman Karlsson gick igenom 3-årstestets genomförande (exteriörbedömning, löhoppning, visning vid hand, ridprov) mycket grundligt. Anna gav oss många "tips från coachen" att tänka på vid visningen av sin 3-åring. Bedömningsreglementet (dok ligger som pdf i menyn till höger) ligger till grund för hur visningen går till och regler för utrustning mm. Ett ytterligare tips att läsa är "att visa häst för hand". Anna visade också skissen för löshoppning över tre hinder. Vi gick också igenom bedömningen och reglerna för diplom. Under kursen kommer våra deltagare att få flera chanser att träna momenten för visningen. Förbered och stötta din häst väl genom att du under träning känner in hur din häst fungerar bäst.

Anna Wessman Karlsson

 

Efter en trevlig fikapaus lyssnade vi till Amanda Ericsson (som vann 7-årschampionatet 2012). Amanda är en tjej som tagit sig fram som unghästutbildare. Hon berättade för oss om unghästens utveckling och om hur hon lägger upp utbildningen av den unga hästen. Några av hennes punkter var individanpassning, varierad träning samt att investera i hjälp. Hon påtalade vikten av att tänka över hästens syfte. Amanda berättade att hon oftast intensivtränar sina hästar för att sedan låta hästen vila. Hon berättade också om vilka krav hon ställer på sina hästar, t.ex. väntar hon inte med att hoppa annat än bommar. Hennes hästar hoppar redan som unga både vatten, mur o grind. Vill du veta mer om Amanda? Hon har en hemsida här.

För kontakt med en auktoriserad unghästutbildare sök här.

Amanda Ericsson

 

Vi fortsatte sedan med Helen Pilskog som föreläste om hästens foder. Helen menade att det är bättre att begränsa fodrets energitillgång än att begränsa mängden foder då hästen är en naturligt ätande individ 14-18h/dygn. Helen pratade om både grovfoder och kraftfoder, vitaminer, mineraler och framförallt hästens behov. Att balansera hästens foderstat är inte alldeles enkelt och det är många värden att ta hänsyn till. Du som har en 3-åring bör tänka på att tillse att den får tillräckligt med protein samt hålla koll på mängden Kalcium och Fosfor. Som grund i all bra utfodring ligger ett bra grovfoder. Behöver du analysera ditt foder kan du läsa mer t.ex. här. Helen kan du få kontakt med här.

Helen Pilskog

 

 

Sammanfattningsvis vill vi tacka våra föreläsare och den publik som kom! Vi i ASVH Väst känner att vi startat ett riktigt bra koncept för unghästar hos våra medlemmar! Vi ser fram emot att se er alla igen snart. Kanske redan nästa helg på vår löshoppning på Nuntorp eller Ale Ridsport? Välkomna!